Roztržky

Bratři, jménem našeho Pána Ježíše Krista vás prosím, abyste všichni spolu souhlasili a namísto vzájemných roztržek byli spojeni jednou myslí a jedním záměrem.
1 Korintským 1:10 B21

Jsme vyzváni k několika věcem: abychom spolu souhlasili; neměli roztržky a měli stejný záměr

Abychom spolu souhlasili, musíme znát pravdu. Všechno, co se týká víry si můžeme ověřovat Jeho Slovem-Biblí. Ale nejen to, co se týká víry, ale i našeho života. Jako křesťané se máme spoléhat na Boha a Jeho Slovo, a pokud něčemu nerozumíme, můžeme Jej prosit, aby nám dal vysvětlení nebo se můžeme zeptat někoho, kdo by nám to mohl objasnit. Ten člověk by měl být k tomu způsobilý, měl by znát Boha a Jeho záměr. A pokud dojdeme k nějakému závěru, zkusme o tom diskutovat s někým zkušenějším, ať to vysvětlení, které jsme přijali, není nějakou zcestnou myšlenkou, abychom nepřizpůsobili danou pasáž myšlenkám tohoto světa, nýbrž aby to bylo obravdu Boží výklad.

Dále nemáme mít roztržky. V řeckém překladu je pro slovo roztržka uvedeno slovo „schisma” ,které také znamená rozdělení. Pokud máme s někým nějakou roztržku, nejen že nás to rozděluje s tím druhým člověkem, ale také s Bohem. Často si myslíme, jak správný je náš názor, a jak náš oponent je hloupý, ale kolikrát se při te roztržce chováme hloupě a úplně nebiblicky. A já se často ptám: „Bože, učinil jsem dobře?" Naše roztržky často vznikají jen z nepodložených důkazů a pomluv. Měli bychom si prvně zjistit fakta a také bychom se jeden s druhým měli bavit s pokorou.

Spojeni jednou myslí a jedním záměrem.
Nás záměr má být následovat Krista. Každý máme svou mysl, ale finální výsledek by měl být pro křesťany biblický a stejný. Nemá se zaměřovat na to, jak se to líbí světu, ale na to, jak se to líbí Bohu. A jak zjistíme, co se Bohu líbí? Odpovědí je Bible.

 

Michal Mazur